2020

Mellan vecka 13 och 53 har Örebro läns Strokeförening och Strokeföreningen lottat ut en trisslott i veckan i varje förening till medlemmar med egen erfarenhet av stroke = 41 gånger. Kanske har just Du haft tur? Vi vet inte om någon har vunnit någon storvinst. Utdelningen av trisslott och spänningen att skrapa har uppskattats av våra medlemmar, i dessa tider då vi får hitta på allt vi kan för att uppmuntra.

2020 har vi valt att ge Kerstin Gustafsson en utmärkelse för att hon värvat många medlemmar till vår förening.

En julblomma och en bok fick Kerstin som belöning.

16 december genomförde vi vårt 15:e Zoom möte under 2020. Bra jobbat, vi startade ju den 15 november. Vi är nu över tio personer i vår förening som kopplas upp med Zoom (dator bild och ljud) och diskuterar med varandra. I januari kommer vi att starta en läsecirkel med Zoom. Boken vi ska studera är Strokesurvivor av Anneli T Heikenborn. Vill Du vara med ta kontakt med Inga.

14 december Sista fikamötet för i år. Varje måndag från 22 juni, det innebär 32 fikamöten. Sammanlagt har medlemmarna talat med varandra i 132 timmar i olika telefonmöten – det är ju flera dygn! Vi fortsätter nästa år med första fikamötet den 11 januari klockan 11.00. Välkommen.

10 december Nu har vi under året haft 1000 besökare på hemsidan med 5809 visningar. Det är rekord! Kul att så många använder tekniken i dessa tider.

Adventstider ett mycket ovanligt år. Men en sak är ju fantastisk: Strokeföreningarna lade på ett julbrev till alla medlemmar den 3 december vid lunchtid och många hade brevet den 4 december till frukost. Post Nord är otroliga! Brevet innehöll en liten gåva till alla medlemmar.

En liten julklapp att sätta på kylskåpet för att komma ihåg våra aktiviteter.

26 November Idag tangerar vi rekordet från fjolåret med 961 besökare på vår hemsida under ett kalenderår. Med en månad kvar så kommer vi sannolikt att komma över 1000 besökare på ett år. Kul att så många hittar till vår hemsida.

16 November för första gången kunde vi genomföra ett styrelsemöte med Zoom. Både ljud och bild via datorer. Det var Strokeföreningen Örebro som lyckades med bedriften. Vi kan konstatera att vi har mer att lära, men ändå!

5 November har vi anledning att fira! Strokeföreningen Örebro fyller 1 år och Strokeföreningen i Norra Örebro län har bildats! Nu har vi två lokalföreningar!

Hurra Hurra för våra båda lokalföreningar!

3 November Så var vi i samma sits om i våras. Programgruppen hade planerat en massa trevliga anpassade aktiviteter som nu måste strykas för smittläget är högt. Vi håller oss till brev, telefonmöten och snart ska vi kunna Zooma, det vill säga ha möten på datorer med både ljud och bild. Vi lär oss hela tiden. Det gäller att peppa på varandra! Ring en kompis!

27 oktober Besök på Nordins Efterträdare där vi fick prova trehjuliga cyklar.
Inte alls så lätt som man tror. Ylva var verkligen road och duktig att framföra cykeln – se bilden. Tack Anette och Maivor för den fina genomgången och fikapausen.

24 oktober Nytt rekord på hemsidan – det har idag varit 31 besökare – REKORD!

22 oktober var det 13 personer som spelade golf i Lindesberg och Örebro. Bosse Häger blev vinnare i Lindesberg. I Örebro var det tre som delade på vinsten, Kerstin, Lotta och Bertolof.

20 oktober Bildvisning om Örebro. Vi var 9 stycken som tittade på bilder och åt Irenes goda kaka med kaffe. Vilken fin lokal som Irene har möjlighet att låna på Landbotorpsallen 40B inne på gården. Vi kommer att få vara där fler gånger om vi vill.

19 oktober Nu har föreningen haft fikapaus varje måndag sedan juni. Vi talar med varandra i telefon i grupp. Samtalsämnena skiftar. Sammanlagt 38 timmar har vi pratat med varandra. Inte dåligt!

15 oktober bangolf i Linde och Örebro. Sammanlagt 12 personer spelade. Bosse och Lotta vann och i Örebro kom två nya spelare. Åskådare finns både i Linde och Örebro, så det var 20 personer sammanlagt som drack kaffe och hade trevligt.

13 oktober Det var 8 personer som besökte Hälsobro – ett gym för alla. Hälsobro har nu fått nya större lokaler på Manillagatan, centralt i Örebro. Två grupper visades runt. Det var verkligen skillnad mellan nu och tidigare när det gäller utrymme. Strokeföreningarna i Örebro är medlemmar i Hälsobro. Det innebär att varje medlem får 10 % rabatt både på årskort och träningskort. Finns det grogrund för en träningsgrupp på Hälsobro från strokeföreningen?

8 oktober Det spelades bangolf i både Lindesberg och Örebro. Det var sammanlagt 12 personer som spelade.

6 oktober Anhörigdagen! För första gånger har Strokeföreningen genomfört en egen anhörigdag. Våra anhörigstödjare Ylva och Kerstin kallade till möte. Det var fyra som kom till mötet och diskussionerna var mycket värdefulla. Kan vi kalla till anhörigmöte någon/några gånger per termin? Gruppen tror att det skulle vara mycket värdefullt.
Eftersom det är Europeisk Anhörigdag just denna dag 6 oktober, så finns det en spännande konferens på hemsidan till Nationellt Kompetenscentrum för Anhöriga ( NKA). Sök på NKA, välj Nka play och lyssna, Mycket informativt berättar Ylva.

1 oktober Golfturneringen startade inomhus i Föreningarnas Hus Örebro. 4 spelare och 4 åskådare och trevligt fika blev en bra start.

Strokeföreningarna GRATULERAR Lindesbergs och Karlskogas strokeenheter för omnämnandet från Riksstroke om God strokevård. Två enheter inom Örebro län gör att Örebro Läns Strokeförening känner sig mycket stolta över den fina vården.

24 september Restaurang HATT Engelbrektsgatan Örebro. Så efterlängtat att kunna gå ut och äta tillsammans. Lotta abonnerade hela restaurangen HATT och 16 personer kunde – med avstånd – äta jättegod mat. Fler är intresserade så det blir fler möjligheter. Vi tackar Restaurang HATT för denna möjlighet och återkommer gärna.

Eivor och Lotta låter sig väl smaka av Restaurang HATT s goda mat.

10 september Linden Lindesberg. Nu var det tredje gången som det spelades golf på Linden. Den här gången var det Micke som vann.

10 september Örebro sista bangolfen utomhus för säsongen. Det blir för kallt. Första platsen delades av Eivor och Kerstin. Från 1 oktober kommer vi att spela inomhus. Sammanlagt har 18 olika individer (varav 6 nya) spelat bangolf utomhus i Örebro under juli – september. Sammanlagt blev det 70 personer vid 11 tillfällen.

5 september var vi 9 personer som åkte till Ljusstråk i Nora för att titta på olika konsthantverk. En fin dag med många inköp. Vi åkte i olika bilar/ färdtjänst men hade det väldigt trevligt tillsammans.

3 september spelade vi golf på Lottas café i stadsparken under tak. Två av våra nya medlemmar var med och Britt vann – var det nybörjartur? I Lindesberg svängde de också golfklubborna och där vann Sören H – vem ska rå på honom?

27 augusti spelade vi bangolf både i Lindesberg och Örebro. Lotta vann i Örebro. I Lindesberg var det 5 som spelade. Sören H vann. Grattis Lotta och Sören! Sören berättade att han legat i hårdträning i Spanien sedan i våras?! Sammanlagt 11 personer spelade bangolf denna torsdag. KUL!

25 augusti Vi var 5 som tittade på Marilyn Monroe utställningen och vi blev överraskade att det var så många detaljer i utställningen och att MM var en sån föregångare i många avseenden. Kul när perspektiv vidgas.

19/20 augusti Onsdagen var för regnig för sommarfest i Stadsparken men Tipspromenaden och festen kunde genomföras efter torsdagsgolfen. Kerstin vann golfen. Grattis! Tipspromenaden innehöll många kluriga frågor om stroke. Eivor vann! Grattis! Vi var 11 som avslutade med en trevlig sommarfest i Örebros vackra stadspark.

11 augusti var det 7 personer som tittade på utställningen Dressed for Success på Örebro slott. Många vackra kläder var det, här kommer ett exempel.

10 augusti genomförde vi vårt 10:e fikapausmöte. Vi talar med varandra i en telefonkonferens precis som man brukar göra på jobbet i en fikapaus. Det är mellan 4 och 6 personer som talas vid varje gång om både svårigheter och glädjeämnen.

Nu har vi äntligen fått tillgång till bankkonto för båda strokeföreningarna. Skål!

En milstolpe i Strokeföreningen Örebros historia. Sedan starten 5 november 2019 har Ordföranden Lars och Kassören Leif arbetat med att få till ett bankkonto för föreningen. Den 3 augusti 2020 var det klart. Här firar de att processen är klar med var sitt glas champagne. En långdragen process som har fått sitt slut behöver firas.

6 augusti En vacker eftermiddag i stadsparken med golfspel. Vi var 10 personer och det var Karin som vann. Grattis Karin!

30 juli En solig eftermiddag var det 6 som spelade bangolf i stadsparken. Vann gjorde Ulla och vi gratulerar henne.

28 juli Vi var 6 textilt intresserade damer som tittade på textila verk på konsthallen. Berömda konstnärer med anknytning till Örebro och till och med till Centralpalatset där konstnärinnan Malin Selander bodde under 60 år.

23 juli Vi var 9 deltagare i bangolfen i stadsparken, två nya medlemmar kunde vi hälsa särskilt välkomna. Publiken utgjordes av 4 stycken ur föreningen och många trädgårdsflanerare. Vann gjorde Bengt och han delade första platsen senast så vi behöver alla göra vad vi kan för att komma upp i hans nivå.
Grattis Bengt!

Bengt firar segern med en glass.

20 juli vi var 6 som deltog i fikamötet (telefonmöte). Vi talar om lite av varje som trevliga utställningar och vandringar i stad och skog med svampplockning. Detta var vår 5:e telefonkonferens som en fikapaus. Vi fortsätter nästa vecka. Lite småtrevligt samspråk.

16 juli Vi var 7 som spelade bangolf utomhus i stadsparken. Med avstånd handskar och handsprit så tycker vi att vi genomförde det väl. Hasse och Bengt fick dela på dagens vinst. Vi kommer att spela nästa torsdag också. Vi hoppas på fint väder.

22 juni Vi var 5 som startade vår första telefongrupp – vi kallar den för ”fikapaus”. Ett enkelt gruppsamtal på telefon med samma upplägg som en ”fikapaus” på jobbet. Roligt att få fler dimensioner i samtalet, än vanliga telefonsamtal två och två, som vi vanligtvis använder i dessa virustider.

16 juni Vi kunde genomföra ett årsmöte på telefon. Det var 18 personer som deltog. Styrelsen är i det närmaste samma som föregående styrelse. Stort TACK till Er alla som deltog i telefonmötet. Vi börjar få lite vana av telefonmöten och det kommer vi att använda oss av i fortsättningen på olika sätt.

4 juni Ett historiskt datum för Strokeföreningen Örebro. Styrelsemötet hölls som ett telefonmöte och det var lyckat. Alla ledamöter deltog och samtalet kunde flyta på trots att vi var 6 stycken som kunde ha talat i mun på varandra. Vi var tvungna att besluta att alla aktiviteter ligger nere till dess att Folkhälsomyndigheten ger sin tillåtelse.

April och Maj utlottning av trisslotter fortsätter i båda föreningarna.

Många telefonpåringningar har det varit i påskveckan och det är medlemmar som uppskattat att få ett telefonsamtal: ” Så snällt att Ni ringer till mig och frågar hur jag mår”

Resultatet av trisslotterna till alla förtroendevalda blev lyckat, många blev glatt överraskade och skrapade fram några småvinster. Ordföranden i Strokeföreningen Örebro skrapade fram 2×90 kronor – vilket får räknas som högvinsten.

Påskveckan Alla fysiska/sociala aktiviteter ligger vilande. Föreningen arbetar med stöd till medlemmarna genom E-post, telefonsamtal och brev. Medlemmar ringer till både kända och tidigare inte så aktiva medlemmar för att stödja i dessa tider då vi uppmanas att ha så få fysiska/sociala kontakter som möjligt.

En påskhälsning sänds ut till alla förtroendevalda via brev. Det innehåller också en trisslott. Förhoppningen är att det ska sprida glädje och man vet aldrig kanske en storvinst?

I Vecka 13 börjar Strokeföreningen Örebro och Örebro läns Strokeförening att lotta ut en trisslott per förening i veckan. De som har egen erfarenhet av stroke och registrerat sig i medlemsregistret som SP får vara med i utlottningen. Det är 77 i Länsföreningen (inklusive Värmland) och 56 i Strokeföreningen Örebro. Varje person kan bara vinna en gång så att vi fördelar vinsterna. Lycka till!
Vi har fått många glada svar, tyvärr ingen uppgift om en högvinst men…en av våra medlemmar skrev: Det blev ingen vinst på trisslotten men det gör inget för jag har vunnit en högvinst tidigare i mitt liv och det var när jag överlevde stroke. Vi blir alla varma i hjärtat när vi får sådana kommentarer.

Strokeföreningarna inställer alla fysiska aktiviteter på grund av Covid 19 pandemin.

16 mars styrelsemöte i Örebro läns strokeförening. Vi beslutar att skjuta upp bussresan till Dahlenmuseet, Föreläsningen av Anneli T Heikenborn och Strokedagen 2020. Bangolfen som hållit på Bubblis Café sedan januari 2019 kan inte vara där längre. Golfen är flyttad till Föreningarnas Hus Örebro. Föreningen tackar Helen på Bubblis för alla trevliga golfstunder.

10 mars Det var fyra stycken som spelade boule på Boulebaren. Trevligt och många gäster som spelade. Vi avslutade med kvällsmat.

19 februari Caféträffen i Lindesberg med musik lockade ett tiotal personer.

18 februari träff på Lill Annas Café. Vi var fem personer och det var roligt att det kom två nya intresserade av vår förening. Trevligt samtal och gott kaffe.

4 februari Berndh Eliasson tog oss med på en fin bildvisning över Skebäck. Det var 18 personer som lyssnade till hans vackra föredrag, med bilder från förr men också aktuella bilder.

2 februari Vi var fyra personer som åkte till Frövifors för att titta på olika konstnärer som ställde ut sina konstverk i utställningshallen intill pappersbruket. Inspirerande och intressant.

28 januari Det var tre medlemmar som var på Bio Roxy och såg på Brevbäraren som byggde ett palats. En fransk film om en kulturbyggnad som finns kvar i våra dagar.

23 januari. För första gången så var det bangolfaktiviteter både i Örebro och i Lindesberg. Trevligt spel på båda platserna och sedan en gemensam fikastund på varje ort.
Tolv personer spelade sammanlagt och så fanns det åskådare både i Örebro och Linde.

22 januari var det 17 personer inne på hemsidan – det är ett rekord – så många har aldrig varit inne på hemsidan under samma dag.

22 januari Det var 15 personer som träffades på Haga Värdshus. Trevlig samvaro och god mat gjorde att stämningen blev hög.

22 januari Rytmikkursen startade för terminen med både en nybörjarkurs och en fortsättningskurs.

15 januari Ett golfspel har fraktats till Lindesberg och Linden, Första golfomgången med det egna spelet blev det 6 som spelade och tre åskådare. Vi avslutade mötet med gott kaffe och kaffebröd som Christina tagit med sig. Gruppen vill att det bildas en Lokal förening i Lindesberg, flera är beredda att vara med i en sådan styrelse. Månadsmöten i Lindesberg är beslutade på onsdagar med lite olika program. Det fattas ännu program till alla dagarna men flera i gruppen håller på och söker personer i Lindesberg som kan bidra.

På torsdagar kommer gruppen i Lindesberg att spela golf på Linden mellan 14- 16.

9 januari årets golfturnering startade på Bubblis Butik och Café på Storgatan 29 D i Örebro. Vi var 13 stycken som samlades och turneringen flöt på i samma anda som tidigare med glada skratt och aktivt spel. Vi känner att det är trevligt att ses och att komma igång igen efter helgerna.