Bangolf är Strokeföreningens största aktivitet. Varje torsdag träffas omkring 10 personer i Örebro för att spela bangolf. Sommartid utomhus och vintertid på Föreningarnas Hus. Det var den 10 januari 2019 som 5 personer startade med bangolf på Bubblis Café på Storgatan. Därefter har vi spelat – så roligt vi har! Under 2021 har vi spelat varje torsdag mellan 6 maj och 16 december – ute på sommaren och inne på vintern. Det har blivit 32 gånger. Över 30 olika medlemmar har deltagit och sammanlagt har det blivit över 350 personer. Det roliga är att alla kan delta, man kan både stå och sitta och spela, använda en eller två armar. Efter golfen tar vi oss en fikastund. Det har blivit ett riktigt kamratgäng som spelar men även nya spelare är välkomna.
I Strokeföreningen i Norra Örebro län spelas det också golf, där är det cirka 8 personer som träffas varje vecka. Under höstterminen har de hunnit med 13 tillfällen där 13 olika personer deltagit.

JULBLOMMOR:
Nina på ABF som blivit mamma till lilla Nike – tackar för julblomman från Strokeföreningen.
Upplevelsen på Vuxenhabiliteringen som firat jubileum tackar Strokeföreningen för en fin julblomma.
Leif och Inga som fått julblommor för sina insatser under året från Strokeföreningarnas medlemmar – Tackar alla så jättemycket och hoppas på ett lika aktivt 2022.
11 december Så kunde vi återigen äta julbord på Solliden. En vacker vinterdag med snö på marken. Vi var 31 personer som samlades och allt genomfördes metodiskt, vi är numera vana vid att hålla avstånd och vara försiktiga. Ett lyckodrag är att vi hyr hela Solliden så vi kan själva påverka tempot. Trevlig och gemytlig stämning med många glada skratt och ett jättefint julbord. Som avslutning så hade vi ett lotteri med en massa skänkta vinster. Tack alla och God Jul och Gott Nytt År. Programmet för 2022 var färdigt och delades ut. Vi sätter igång direkt i början av januari.
8 december Rytmikgruppen hade avslutning med Ronnie Gardiner som gäst. Alla deltagare var mycket nöjda och det var Ronnie också. En specialtårta med metodens symbol kunde vi fira med. Diplom och gruppfoto hörde också till.

30 november Information om Stroke i entrén på Lindesbergs Lasarett.
Intresserade patienter och personal tog emot våra små paket med information. De kände att de fick en gåva och lovade åka hem och läsa på.

26 november I hela Värmland finns ingen Strokeförening. Örebro läns Strokeförening har ett ansvar att stödja. Vi var 7 personer som möttes på Kristinehamns Conference Center för att dra upp riktlinjer för hur arbetet i Värmland ska utvecklas. Det finns 35 medlemmar i Östra Värmland – hur vill de ha stödet från Strokeföreningen? Nu sprids information och nya möten blir till våren. Vi testade våra nya informationspaket om stroke.

25 november kunde vi bjuda in till ett anhörigmöte. Det var 4 personer som deltog. Under pandemitiden har inte anhöriga kunnat ta aktiv del i vården, det innebär att anhöriga blivit ändå mer utlämnade än tidigare. Vi beslutade att ha anhörigmöte vår och höst för att försöka stödja på ett bättre sätt.
16 november Brottsförebyggande rådet som det stod i kallelsen var fel. Det skulle ju vara Brottsofferjouren. Vi känner till väldigt lite om detta och det var tur att Helena kunde lotsa oss fram i Brottsofferjourens arbete. Vi var 18 personer som lyssnade och det var flera som tyckte att detta behöver vi lära oss mycket mer om. När Helena presenterade en studiecirkel i ämnet så var det flera som nappade på förslaget. Vi får undersöka intresset mer och eventuellt starta en cirkel. En kopp kaffe var bra efter det lite svåra ämnet.

9 november var vi 13 personer som träffades på Haga Värdshus i Örebro och åt mat tillsammans. Så trevligt och så många glada skratt det blev.
9 november vi var sju personer som träffades på Sjöängen i Askersund för en första sondering om en strokegrupp i Askersund. Vilken trevlig miljö och vilket trevligt möte. Vi pratade och spelade bangolf. Vi bestämde att träffas till våren igen och Gunilla har lovat att hålla i mötena. Sjöängen är ju en naturlig mötesplats. Flera av besökarna visade intresse av att bli medlemmar i Strokeföreningen. Möten fortsätter till våren på Sjöängen i Askersund.

30 oktober Medlemsorganisationerna i Funktionsrätt var ute på stan och manifesterade. Flexbussarna ska tas bort och det anser många olika brukarorganisationer ger en stor försämring för medlemmarna. Tillsammans blir det många medborgare som alla funktionshinderorganisationer representerar. Strokeföreningen var naturligtvis med i manifestationen och inslaget sändes på Lokalradion.

28 oktober två grupper spelar bangolf en i Lindesberg och en i Örebro. Sammanlagt samlas 18 personer i de båda grupperna. Vi får försöka att spela tillsammans så småningom. Fikastunden efter spelet är alltid trevlig.
21 oktober Nu är vi i gång med tre olika undervisningar i grupp. Släktforskning, rytmikundervisning RGM nybörjare och fortsättning, och Bank ID och Swish. Sammanlagt är det 15 medlemmar som går i Strokeföreningens kurser i egen regi. ABF är vår samarbetspartner.
14 oktober Nu har bangolfen startat på allvar inomhus i Föreningarnas Hus. Idag var det 11 som spelade. Både Kjell och Margit är nya i gruppen och det fungerar fint. Fikastunden efteråt är alltid trevlig, nu är caféet på Föreningarnas Hus öppet som vanligt.
5 oktober Besök i Kulturkvarteren i Örebro. Det fina nya huset bjöd på många vackra miljöer både utsikt över Svartån och små fina utrymmen att krypa in i och läsa en bok. Vi var 13 personer som avslutade rundvandringen med en kopp kaffe och en väldigt intensiv pratstund. Vi har anledning att återkomma!
29 september Äntligen är fiskepremiären gjord från bryggan i Lindesberg. Fisket blev två aborrar och en mört. Det fungerade jättefint att vara på bryggan – men tyvärr så nappade det bättre vid sidan. Under våren och sommaren kommer vi att kunna erbjuda fiske – det blir väldigt kul.

29 september hade vi en lite artikel i NA under Rapport från Förening. Vi presenterade att vi hade haft föredrag om Ostindiefararen och det var 7 som besökt hemsidan idag . I vanliga fall brukar det vara 3 kanske 4.
22 september Föreläsning om Ostindiefararen Götheborg. Det var 18 personer som träffades i Kvarteret Stenhuggarens fina föreningslokal för att lyssna på Inga och Leif som berättade om skeppet. Som avslutning fick Inga och Leif ett stort TACK för sina insatser för resan till Lundsbrunn. Busschauffören Sven – Åke har fått en blombukett för sina fina insatser på resan. Han hälsar alla och framför sitt varma tack.

18 september Föreningarnas Dag i Örebro. Strokeföreningen Örebro hade fått en plats på Stortorget och där kunde vi lämna ut material till intresserade. Två nya medlemmar till föreningen – det är bra.
14-16 september genomförde vi en resa till Lundsbrunn i Västergötland. Det var Viby Buss och deras fantastiska chaufför Sven-Åke som körde oss. Tillsammans var vi 28 deltagare varav 8 med rullstolar. Tisdagseftermiddagen tillbringade vi i soliga Sjötorp, med en trevlig lunch som Kerstin och Bertolof hade ordnat. Inkvarteringen på Lundsbrunn skedde i huset Rosendal där vi fick vara allesammans i samma byggnad. En presentation av brunnslivet på Lundsbrunn presenterades av Maria innan vi åt buffé.
Onsdagen gjorde vi en busstur upp på Kinnekulle. Guiden Sofia var med och berättade inspirerat om medeltiden och de utgrävningar som finns kvar att göra. Smedje-Therese visade oss smide. Hon är den enda kvinnliga smeden i Norden som har ett mästarbrev.

Husaby kyrka och en vandring till Fornborgen ingick i programmet. Alla rullstolar in och ut i bussen tog från början tre kvart men med effektivitet och samarbete så kunde vi pressa tiden till en kvart. Vilket otroligt fint resultat!
Nästa stopp var Utsikten där vi åt en medhavd lunch. Strålande sol över Kinnekulle och Vänern. Bussen avslutade dagen med att köra via Stenbrottet och Munkängarna. Efter hemkomsten var det dags att förbereda för middag där vi bjudit in två damer från Skaraborgs Strokeförening så vi kunde diskutera våra olika föreningar och ge varandra tips och råd.
Vår tredje dag innebar en heldag regn. Vår buss tog en tur till Hornborgarsjön och sedan till Stenstorp med Dahlénmuseet. Det är inte bara fyrar och spisar som den mannen konstruerat. Han uppmanade alla: VAR OPTIMIST. Ett bonadsmuseum med 800 olika bonader var vår sista anhalt innan hemfärd. Igenkänningsfaktorn var väldigt hög.
Resan hem gick väldigt bra och 28 trötta resenärer börjar att planera för nästa trevliga resa.
9 september Mellan maj och september har vi spelat bangolf i stadsparken vid 19 tillfällen. I snitt har det varit 10 som spelat med 3-8 funktionärer och åskådare. 31 olika aktiva har deltagit och sammanlagt 199 personer har spelat under sommaren. Ingen gång har vi fått avbryta för regn. Många flanerare i parken har stannat upp och tittat på oss, någon har till och med slagit ett slag. En flyer har ibland stått på plats som visar att det är Strokeföreningen som är i farten. Den 23 september börjar vi spela golf inomhus i Föreningarnas hus.

6 september avslutade vi årets boule i Karlaparken. Sammanlagt har vi spelat 26 tisdagar med i snitt 10 spelare per gång detta ger sammanlagt 260 deltagare. Sammanlagt har det varit 32 olika spelare där 10 utgjort kärntruppen. Vid ett tillfälle hindrades vi av regn alla övriga tisdagar har vi spelat.
4 september var det dax för Ljusstråk i Nora. Vi var 13 medlemmar som åkte på olika sätt till Nora. Vi hade en trevlig stund med rolig konst, vackra tavlor och soligt väder.
26 augusti var det småregn men ändå var det 8 tappra medlemmar som spelade bangolf. Vi hann med 8 banor innan vi åkte hem för att värma oss.
24 augusti spelade vi boule i Karlaparken. I parken var också massor av elever från Gumaeliusskolan. Roligt när olika generationer möts.
20 augusti Allt vårt arkiverade material sedan 1987 är nu sorterat och lämnat till Arkivcentrum för professionell arkivering.
19 augusti Idag slog vi rekord på golfen det var 20 personer som var med. 12 som spelade och 8 funktionärer och åskådare. Det är kul att det är så populärt med bangolf. Kerstin och Ulla delade förstaplatsen.
Bangolfen och Boulen fortsätter hela sommaren till 7 och 9 september. Här ser vi några ur det spelande bangolfgänget, Kerstin Ove, Lotta, Lars, Eivor, Karin och Birgitta men vi är många fler. Roligt har vi!

4 augusti var vi på Örebro Slott och tittade på utställningen om Drottningarna. Vi var 8 stycken och efteråt fikade vi på uteserveringen som är mellan slottstornen med utsikt mot teaterplan och Järntorget. Ingen av oss hade varit där tidigare.
28 juli Det var 15 personer som kom till The Royal Arms och åt god mat tillsammans. Vi prickade in dagen före Bertolofs jämna födelsedag så vi passade på att hurra och han bjöd alla på bubbel. En trevlig inramning till vårt första restaurangbesök på länge.
Torsdagen den 1 juli lättade restriktionerna och vi får träffas i större grupper. Det är också möjligt att träffas inomhus – härligt. Vaccinationerna fortsätter och de flesta av våra medlemmar har nu fått flera vaccinationer.
På bangolfen kom Ove Puisto Strokeförbundets ordförande och spelade med oss på vår bangolfbana. Det blev 11 personer som spelade och därefter tog vi en fika tillsammans.
Midsommar! Glad Midsommar till Er allesammans – boule på tisdagar och bangolf på torsdagar fortsätter under hela sommaren.
25 maj Vår 10:e träff i Karlaparken. Boulespelet går mycket bra. Vi var 11 spelare.
13 maj var det Kristi Himmelsfärdsdag och söndag. Men det var 18 som kom till bangolfen 12 spelare och 6 åskådare. En jättefin solig dag i den vackra stadsparken. Efter spelet drack vi kaffe och åt glass. Lite prat blev det också! Under strokeveckan har vi träffats på flera platser och över 80 deltagare har varit aktiva. Hela tiden har vi varit utomhus. Annonser har det varit i tidningen om strokedagen.
12 maj var det strokedag i Lindesberg. Frisbeegolf på torget utanför Linden, cirka 35 personer provade att spela och vi kunde informera om Strokeföreningen.

11 maj Strokedagen firades i Karlaparken med olika spel, boule, bangolf, frisbeegolf, och balansövningar. Vi tackar Bertolof för det trevliga initiativet att bjuda alla på grillad korv. Tillsammans blev vi 27 personer som träffades i parken- ett fint resultat! Alla deltagare premierades med en strokenål.
6 maj Bangolfen startade i stadsparken, det var 8 personer som trotsade kylan.
27 april var det 9 som träffades. Vi har träffats vid fem tillfällen i parken under april månad.
13 april Vi var 12 som träffades och spelade boule i Karlaparken. Kallt men solen bröt fram. Likaså den 20:e
6 april var det promenad till Karlaparken. Vi spelade lite frisbee golf i blåsvädret och så blev det en trevlig kaffestund.
30 mars Vi var 18 som träffades i Karlaparken och spelade boule och fris-bee golf. Den nya korgen och diskarna blev bra – vi kommer att ha mycket roligt runt korgen.
Vi avslutade med korv med bröd och kaffe – en väldigt lyckad träff inför påsk.
GLAD PÅSK ALLESAMMANS!

23 mars Premiär för promenad – vi gick till Karlaparken där vi spelade boule. Det var första gången för flera av de 11 deltagarna och resultatet blev väldigt bra.

Vi har nu genomfört två studiecirklar med hjälp av Zoom. 11 olika personer har diskuterat två olika böcker vid 11 tillfällen, sammanlagt har det varit 72 deltagare. Kul och inspirerande har det varit och till hösten kommer gruppen att fortsätta med studiecirkel fysiskt eller digitalt. Boken vi planerar att läsa under hösten är Christa Michelssons bok Ett blodkärl som brast. Nya intresserade är välkomna.
17 februari Nu har Zoom gruppen genomfört sin andra studiecirkel. Torvald Engvalls bok GE ALDRIG UPP har lästs och diskuterats. Avslutningsvis så kunde vi diskutera med författaren själv och det blev verkligen ett mycket intressant möte.

15 februari Vår lokalförening Strokeföreningen Örebro har nu haft sitt första årsmöte. Styrelsen presenteras under fliken styrelser.
10 februari Zoom gruppen har genomfört en digital studiecirkel.

Boken vi har läst är Anneli T Heikenborns bok Strokesurvivor. Nio deltagare diskuterade boken vid fem tillfällen. Avslutningsvis hade vi författaren med i vår diskussion. Arbetet gav mersmak.

Nu börjar 2021. Vi hoppas att det kommer att kunna bli många fler aktiviteter än 2020.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.