2023

24 maj Lindedagen i Lindesberg, vilken folkfest! Strokeföreningen i Norra Örebro län har beslutat att flytta firandet av Strokedagen till Lindedagen. Det var Christina, Wiveca, Gudrun och Inga som delade ut material till hundratals intresserade. Kommer det att kunna bli någon ny medlem?

10 maj Anhörigmöte på anhörigcentrum i Örebro. Anhörigcentrums personal presenterade deras verksamhet och vårt anhörigombud Ylva höll i diskussionerna. Anhörigmöte i Strokeföreningens regi genomförs två gånger per år, vår och höst. Nästa möte blir i slutet av oktober.

9 maj STROKEDAGEN Vi kunde hälsa Charlotte Lindskog välkommen till Föreningarnas Hus. Hon berättande målande om sin strokehistoria, vi kunde alla både skratta och gråta med Charlotte. En väldigt intressant historia med många svårigheter. Vi var 30 personer som lyssnade i flera timmar på Charlottes intressanta berättelse. Stort TACK Charlotte.

4 maj Bangolfen har startat i stadsparken. Idag var vi 12 och det var 10 som spelade – en fin start!

3 maj Vi var 19 som reste till Skaraborg. En vacker förmiddag kunde vi stanna i Sjötorp och njuta vårt kaffe vid Göta Kanals kant. Sedan vidare till Golfklubben i Skövde där våra vänner från Skaraborg mötte upp. Lunch tillsammans, med utbyte av erfarenheter i våra strokeföreningar. Sedan en busstur upp på Billingen och till Kata gård i Varnhem. Gunnar guidade oss. Eftermiddagskaffe drack vi i Mellomgården norr om Hornborgarsjön. Tack våra vänner från Skaraborg för en trevlig dag, speciellt till Gunnel, Gunborg och Gunnar. Hemfärden gick genom det vackra Västergötska landskapet på en mycket naturskön väg, där vitsippor i massor prydde vägkanten. Nöjda och trötta återvände vi till Örebro. Så trevligt det är med utbyte mellan strokeföreningar.

Bild från vår paus i Sjötorp:

2 maj Nu känns det att det är vår i luften för nu har boulen startat i Karlaparken. Vi var 8 som deltog i premiären.

26 april Promenad från Järntorget till nya Sveas konditori på Stortorget. Det var 5 medlemmar som trotsade snålblåsten och gjorde promenaden. Nya Sveas är bra, gott om plats för rullstolar.

25 april Vi kan konstatera att det är 23 personer som deltagit i mötena i Askersund under våren. Idag var vi 5 som hade tanken att gå ut och spela boule men det blåste och regnade så vi valde att stanna inne och titta på Gunnar Ackebos film om Livskvalitet – se 12 april. Efter filmen diskuterade vi mycket om livet efter stroke.

19 april Föreningsmingel på föreningarnas Hus i Örebro. Strokeföreningen hade ett bord med informationsmaterial, visade bangolfspel och fick berätta om vår verksamhet i några minuter. Många olika föreningar deltog, det finns väldigt många olika föreningar och flera hundra är knutna till Föreningarnas Hus. Vilken otroligt mångfald av perspektiv.
Lasse vår ordförande visade sig vara väldigt duktig att presentera bangolf. Maivor, Ellinor och Kerstin samtalade med en massa representanter från de olika föreningarna. Inga fick förmånen att tala om AKUT testet, det var flera föreningar som tog material om testet för att sätta upp på sina anslagstavlor.

18 april Så är terminens bågskytte slut. Vi har varit 19 olika personer som provat på. Stativet för enarmsskytte har använts av 5 olika medlemmar och några enkla justeringar gör nu att prototypen betraktas som utvecklad och färdig – tack alla som hjälpt till. Sammanlagt har 42 personer deltagit i våra 4 tillfällen med bågskytte denna termin. Tack Simon för fina instruktioner i lugn takt, det passar oss utmärkt. Vi återkommer till hösten med nya tider för bågskytte.

12 april Mely Ackebo berättade om den kortfilm som de gjort om Gunnar Ackebo efter hans två stroke. Gunnar är verkligen en livsnjutare och han berättar att han levat ett rikt liv.

Titta på filmen på: youtube livskvalitet kortfilm dokumentär

11 april så var det dags för bågskytte igen. Vi var 11 som träffades. Det var både Hans och Ove som använde vårt stativ och Simon, vår instruktör, gör ett fint jobb. Idag fanns Linnea också med som instruktör. Vi är ju alla nybörjare, det är kul att pröva sina gränser. Det är många som vill prova. Vi har ett tillfälle kvar den 18 april.

4 april Vi var 8 som testade bågskytte både sittande, stående och med enarmsfunktion. Det tog en stund innan alla hade kommit igång. Alla hann att prova och det gav mersmak till nästa gång. Några kunde till och med öka avståndet från 6 till 12 meter. Vi har två träningstillfällen kvar på terminen den 11 och 18 april.

1 april Så är alla tre årsmötena genomförda Länsföreningens med Christina Larsdotter som ordförande, Lokalföreningarna Örebro med Lars Eklund som ordförande och Norra Örebro län med Christina Wendin som ordförande. Det har också bildats en Strokeförening i Västra Värmland. Tack alla för era insatser! Vill Du se hela styrelsen, se under fliken Våra Styrelser.

28 mars 12 personer åt mat på Hellas och hade en trevlig kväll.

28 mars Vi var 7 personer som spelade bangolf i Askersund. Väntjänsten lånade vår golfbana för att inbjuda till spel även för väntjänstens deltagare. Roligt om spelandet kan sprida sig.

22 mars Så var det dax för vår Vårresa. Ett stilla vårregn och snöfritt. Vi var 29 personer som åkte till Kungsör från Örebro via Lindesberg. Vi besökte Miniatyrmuseet och blev förevisad av en mycket kunnig guide. Tänk att bygga upp ett Sverige i miniatyr med tåg som går igenom landskapet. Man kunde hela tiden upptäcka små intressanta detaljer i landskapet och glädjen var stor när nu Örebro också fanns uppbyggd. Vår buss i miniatyr från Viby Buss upptäckte vi i Arboga. Vår utmärkta chaufför Sven Åke var med där också. Tack alla för en trevlig dag.

21 mars Vi har sammanlagt varit 10 olika personer som träffats över Zoom 5 gånger för att diskutera boken Se dåligt Må bra av Krister Inde. Sammantaget har vi varit 37 deltagare och vi har diskuterat om synskador och stroke. Känslan att ha en begränsning och vilken krisreaktion detta kan innebära för den enskilde. Nu har vi genomfört vår 5:e studiecirkel via Zoom, vi får söka en lämplig bok till nästa vårvinter.

20 mars Strokeföreningarna i Örebro gratulerar Strokeföreningen i Västra Värmland. Nu har Värmland fått en lokalförening i västra Värmland med säte i Arvika. Vi önskar allt gott.

16 mars Bangolfen pågår som vanligt. I Örebro var det 8 som spelade och i Lindesberg var det fyra. Förra veckan var det tvärt om – kul att det så regelbundet kommer deltagare till bangolfen.

15 mars Det var 4 som spelade Quiz och fikade efteråt. Tack Lotta för terminens Quiz.

14 mars Så är då premiären gjord! Det var 5 som kom och testade stativet för bågskytte i Nora. En världshändelse – i alla fall i Örebro län! Det visar sig att det gick utmärkt att använda stativet och alla kunde skjuta. Men nu gäller det som alltid att fortsätta att träna så det verkligen blir bra skytte. Alla som vill är nu välkomna till Nora under april för att träna vidare.

7 mars Det var tre som studerade konst på konsthallen. Vädret var kallt och kulet så det blev inte något kaffe efteråt. En helt annan konstupplevelse än förra gången.

4 mars. Det var 4 medlemmar som tittade på Vinterspår i Frövifors. Många idéer presenteras i olika material.

28 februari Vi var 10 personer som åt tillsammans på Lions Bar i Örebro.

27 februari. Medlemsmöte i Askersund med 11 deltagare. Mobila stroketeamet från Karlskoga Lasarett berättade om sin verksamhet. Vi hoppas nu att kunna få till en kontaktperson i Karlskoga så att vi kan ha medlemsmöten i Västra länsdelen också.

25 februari. Årsmöte i Strokeförening Örebro vår andra lokalförening. Vi var 28 medlemmar som träffades på Café Skogen och genomförde föreningens tredje årsmöte. Munter stämning, god räkmacka och flera nya medlemmar. Vi kan konstatera att vi varit mycket aktiva under 2022 – det vill vi fortsätta med 2023.

23 februari Nu är årsmötet i Strokeföreningen i Norra Örebro län (lokalförening) genomfört. Den tidigare styrelsen fick förnyat uppdrag.

21 februari Vi var 7 personer som möttes i Nora på församlingshemmet. Vi gick igenom verksamheten som vi gör och så diskuterade vi med varandra över en kopp kaffe. En medlem från Nora dök upp. Vi får göra några flera medlemsmöten av denna sort så får vi se om vi kan entusiasmera fler. En trevlig stund blev det.
Bågskytteställningen testades av Nora bågskytteklubb – den fick godkänt och det var endast någon smärre detalj som måste ändras. Nu ska detaljer åtgärdas och ställningen ytbehandlas. Därefter är det dax för Strokeföreningarna att skjuta båge – vad vi har väntat!

16 februari Vi var 6 personer som var på Nya Blå Hallen i Lindesberg och tittade på konst och åt lunch. Christina och Bo tittade på konsten som var utställd.

14 februari Det var 7 personer i Örebro som träffades för ett frågespel Quiz. Lotta hade plockat ihop frågorna och alltsammans slutade med en kaffestund. Tack Lotta!

14 februari Vår mångåriga ordförande Bengt Karlsson har blivit utsedd till Hedersledamot i Strokeförbundet. På Alla Hjärtans Dag fick han motta ett diplom och en blomma. Stort GRATTIS BENGT!

2 februari var Ronnie Gardiner med I TV 4 och berättade om sin RGM metod. Den fyller 30 år och har tränat många med stroke. Strokeföreningarna i Örebro län erbjuder träningen. Just nu har vi ingen grupp, men hoppas komma igång igen. Vill Du vara med ta kontakt med Inga 070 275 96 52.
Effekten av TV programmet blev att vår hemsida fick flerdubblat antal besökare. Tack för det också Ronnie!
Intervjun med Ronnie finns upplagt på Strokeförbundets hemsida.
https://strokeforbundet.se/blog/2023/02/03/ronnie-gardiners-hyllade-trummetod-hjalper-strokepatienter/

2 februari Nu har vi bytt lokal för bangolfen till Dialogrummet på Föreningarnas Hus, varje torsdag klockan 13.30. Lokalen är bra för det finns inte en massa bord, salen är tom så det är jättelätt att spela bangolf och det går att gå/åka runt banan. Några stolar med karmar behöver komplettera, då blir det perfekt. Idag var det Ulla som vann! Det är ju Ulla som lägger banan tillsammans med Lasse.

31 januari Nu har bokcirkeln via zoom startat. Krister Indes bok Se dåligt Må bra studerar vi och vi var 7 idag och hoppas att få ordning på zoom länkarna så vi blir två till. Boken är skriven mer om livet än om synskador så den är verkligen applicerbar på vår grupp också.

24 januari Vi tog med bangolfspelet till Fellingsbro Folkhögskolas friskvårdsgrupp och spelade bangolf med dem. De blev sugna att själva tillverka ett spel. Det var 8 ur gruppen som tog hand om oss och vi var 6 från Strokeföreningen. Tillsammans fikade vi och berättade om våra olika aktiviteter. Ett jättefint utbyte av erfarenheter.

19 januari Nu har bangolfen startat i Lindesberg för terminen. Gruppen träffas på Linden och spelar och dricker kaffe hos PRO.

18 januari Vi var 15 personer som lyssnade på Bengt Rodin när han berättade om sina resor med kajak både före och efter sin stroke. Han har intresserat sig för vildmarken och varit på många platser i världen. Det är nu 5 år sedan han fick sin stroke med förlamning. Bengt visar på att det går att fortsätta med sitt stora intresse. Men en lite anpassad kajak kan han fortsätta att uppleva naturen, även om resorna idag är lite mindre äventyrliga än före strokeanfallet.

Strokeföreningens medlemmar diskuterade tillsammans med Bengt om sina egna förmågor och begränsningar efter sina strokeanfall. Ett fint utbyte av erfarenheter. Där möjligheter går före begränsningar.

Intresserade kunde köpa Bengts bok med en fördjupning av resor och upplevelser.

17 januari Vi var 18 personer som träffades på Haga Pizzeria och Värdshus. God mat och trevlig samvaro.

16 januari Möte på Karlstads lasarett, Strokesjuksköterskan Leif Axelsson berättade om strokevården, Arne Kanth från Strokeförbundet berättade om hur förbundet kan stödja och hjälpa föreningar som bildas i Värmland. Inga Blomstrand berättade om de ansträngningar som Örebro läns Strokeförening gjort för att stödja Värmland att bilda föreningar.
Det var 16 personer på mötet med stor närvaro från Arvika där de lovar att bilda en strokegrupp. Gruppen i Karlstad ska fortsätta sina ansträngningar. Nicklas lovade att han skulle ta hand om Värmlands embryo till hemsida. Ansträngningarna i Östra Värmland ska också fortsätta. Ett positivt möte – är det så att grupper bildas och en start på en länsförening kan ske under 2023?

12 januari Bangolfen har startat och det var 7 som spelade. Glädjen att träffas igen gjorde att det utdelades kramar. Efter golfen var det fika, där planer för terminen diskuterades.

10 januari 2023 Årets första möte på Konsthallen. Vi var 5 personer som försökte att reflektera över Gylleboverkets konst. Att försöka förstå naturen genom vår egen natur. Många olika reflektioner hade vi över en kopp kaffe på Café Nikolai. Kul att terminen startat igen.